top of page

THE SCHOOL & UNIVERSITY-SYSTEMS IN NEW ZEALAND

Here, to the left, you can watch my PowToon about the school and university-systems in New Zealand!

In this category you can learn about the compulsory school in New Zealand from watching my Powtoon. Also about the options for continued studying, like college!

You can also watch my movie (using Imovie) about the school-system in Sweden. As well as the New Zealand one - the options for continued studying in Sweden.

You can also read a text in Swedish written by me where I compare the two different countries school-systems.

JÄMFÖRANDE TEXT

Sverige

Den svenska välfärdsmodellen bygger på den socialdemokratiska välfärdsmodellen. Typiska drag för den socialdemokratiska modellen innebär att det är högt skattetryck, dvs stat och kommun ger välfärd. Det är höga förmånsnivåer, du kan leva på bidrag om det är behövligt. Alla får stöd av staten, rika och fattiga får barnbidrag, gratis skola etc. Detta stämmer bra in med Sveriges välfärdssystem.

Skolan är obligatorisk för alla 7-16 år, dessa år innefattar lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet (år 1-9). Det är möjligt att skjuta upp skolplikt-starten, detta behovsprövas dock. Om en inte gått ut årskurs nio när skolplikten tar slut, upphör skolplikten i stället ett år senare och så vidare, tills du fyllt 18 (skolverket.se, 2016). En har alltså rätt till utbildning i grundskolan, men också ska en kunna delta i utflykter etc. som skolan anordnar. (informationomsverige.se, 2016)

I Sverige betalar vi mycket skatt, och det är för att lägga ansvaret på staten att stödja skolorna med pengar. Staten betalar för välfärden skola, skolan i Sverige är gratis.

Alla kan ta del av skolan i Sverige och den är gratis, har inga kriterier på så sätt. Skolan är generell.

13% 64 miljarder går till skolan i Sveriges statsbudget (Fredrik Carlgren, ekonomifakta.se 2016).

 

Nya Zeeland

Liberal världsmodell, med inslag av konservatism. Det är liberalt pga lågt skattetryck, alltså lägger sig inte staten i lika mycket som i t.ex. Sverige. Inslaget av konservatism är att det är arbetsgivaren som betalar ens försäkring.

Skolan i nya zeeland är obligatorisk åldrarna 6-16, dock har alla rätt till utbildning tills en är 18 (newzealandnow.govt.nz, 2016). Skolan är uppbyggd såhär:

  • Först “primary school”, vilket är åldrarna 5-10.

  • Sedan “intermediate school”, vilket är åldrarna 11-12.

  • Näst  “secondary school”, vilket är åldrarna 13-18, men är endast obligatoriskt tills du är 16. (studyinnewzealand.govt.nz).

Staten betalar för skolan, vilket är en stor del varför nya zeelands typ av grundskola är gratis. Dock förlitar sig skolorna på att föräldrarna kan betala för eventuella utflykter/liknande (newzealandnow.govt.nz 2016).

Nya Zeelands välfärdsmodell är i princip generell, den är obligatorisk så alla måste gå. Utflykter och liknande ger dock inslag av en mer selektiv modell.

7,4% av Nya Zeelands BNP går till utbildningskostnaderna (landguiden.se, 2016). Totalt: 13 miljarder dollar.

 

Jämförelse

 

Vilka likheter finns mellan hur Sverige och ert land organiserar välfärdstjänsten skola?

Jag skulle säga att det finns ganska många likheter, själva skolsystemet  är inte likadant uppbyggt men skolan är obligatorisk från samma åldrar. Båda skolorna är gratis, i alla fall är utbildningen.

Vilka skillnader finns mellan hur Sverige och ert land organiserar välfärdstjänsten skola?

Skolsystemet är inte likadant uppbyggt, och det finns inget “gymnasium” innan där en kan välja egen inriktning innan college. Det finns vissa “secondary schools” som har inriktningar men det är inte vanligt. I Sverige är inte bara utbildningen en rättighet men också utflykter med skolan etc, detta stämmer inte in med hur Nya Zeeland organiserar sin skola.

Jag skulle säga att de är mest lika, skillnaderna är hyfsat små egentligen tycker jag. Även om Sverige och Nya Zeeland utgår ifrån olika välfärdsmodeller är ändå många välfärdstjänster ganska lika. Vilket visar på att bara för att ett land har en liberal eller socialdemokratisk välfärdsmodeller förhåller sig inte det landet endast till den. Dock är det skillnad på hur många procent av våra bnp vi lägger på skolan, och stor skillnad hur mycket vi har i bnp. Det visar ganska tydligt på att vi har olika välfärdsmodeller, en som ger mycket plats åt staten och en som ger mindre.

 

Analys

 

Vilka fördelar kan finnas med välfärdstjänsten skola i Sverige? (För rika? Fattiga? Kvinnor)

För rika är det väl en fördel som för alla andra att alla får gå i skolan och det är gratis.

För fattiga blir fördelarna mer betydelsefulla då inga pengar krävs för att ens barn ska få utbildning.

För kvinnor är väl fördelen att alla får gå i skolan, ingen könsdiskriminering. Det är också bra för att gå i grundskola gör att du kan studera vidare och lättare få jobb.

Vilka fördelar kan finnas med välfärdstjänsten skola i Nya Zeeland? (För rika? Fattiga? Kvinnor)

För rika finns det fördelar eftersom att vissa saker inom skolan kostar, t.ex. utflykter. Som rik kan du betala för detta och det gör att ditt barn kan delta i allt skolan gör. Och om vägen till skolan kostar finns pengarna.

För fattiga är det en fördel att utbildningen är gratis för alla.

För kvinnor är det en fördel att skolan är obligatorisk för alla och det är ingen könsdiskriminering.

Vilka nackdelar kan finnas med välfärdstjänsten skola i Sverige? (För rika? Fattiga? Kvinnor)

För rika skulle jag inte påstå att det finns så många nackdelar, men om du har ditt barn på en privatskola så betalar du skatt till andra barns skolor. Dessutom betalar du mer skatt än medelklassen (Fredrik Carlgren, ekonomifakta.se).

Systemet gynnar fattiga speciellt, då allt i skolan är gratis. Men om det skulle komma till t.ex. klassresor med eget initiativ av föräldrar i klassen kanske du inte har råd att betala för det vilket kanske kan leda till känsla av utanförskap.

För kvinnor kan du dela nackdelar med rika och fattiga.

Vilka nackdelar kan finnas med välfärdstjänsten skola i Nya Zeeland? (För rika? Fattiga? Kvinnor)

För rika är det samma som i Sverige, om du skulle ha ditt barn på privatskola och betala skatt för de andra barnen. Dock är skattetrycket lågt. För fattiga är det svårt att följa med på utflykter. Kvinnor kan dela samma nackdelar som båda rika och fattiga.

Källförteckning:

https://www.newzealandnow.govt.nz/living-in-nz/education/school-system, 18/12-2016

https://www.informationsverige.se/Svenska/Barn-och-foraldrar/Sidor/Skolan-i-Sverige.aspx, 16/12-2016

http://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/skolplikt-och-ratt-till-utbildning-1.126411, 16/12-2016

https://www.studyinnewzealand.govt.nz/why-nz/education-system, 12/12-16-2016

Democrazy productions New Zealand

bottom of page